Det har länge varit känt att meditation kan lindra oro, smärta, stress och depression, samt minska beroende. Meditation har också visat sig påverkar dina kognitiva förmågor Självkontrollen och ditt fokus ökar. Ditt arbetsminne förbättras.
Trots att studier visar att meditation verkar vara en mirakelkur gäller det att var kritisk. Det finns en rad olika felkällor. Vad är meditation? Hur mäter du effekterna av meditation? Hur länge mediterade försökspersonerna? Hur kontrollerar man att försökspersonerna verkligen mediterar? Vilka andra faktorer kan påverka resultatet?
Många av studierna som visar på meditationens goda effekter har ingen kontrollgrupp, d.v.s. en god studie ska ha en grupp försökspersoner som utför meditation och en grupp med försökspersoner som inte gör någon meditation.
Ett annat problem är att studierna ofta är små (dvs har få försökspersoner) så det är svårt att dra en slutsats. Ett annat problem är att forskaren i de flesta studier är positiva till meditation och själv utövar meditation regelbundet.
Bra studier är om meditationen som försökspersonerna får göra i studien är standardiserade och tagits fram för att behandla t.ex. stress eller depression. Bra studier är även meta-analyser. Vilket innebär att en forskare samlar in flera andra studier och drar slutsats efter vad dessa kommit fram till.
I en ny metaanalys ingick 142 studier. Denna studie visade att meditation var bättre vid depression än vissa terapier och likvärdig effekt som KBT och antidepressiva. Ett par andra metaanalyser visade goda effekter vid stress, depression och oro.
Meditation verkar också leda till goda fysiska effekter. Meditation visar i en rad metaanalyser minska blodtrycket, kortisolnivån och minska hjärtfrekvensen.
I en studie gjordes MRI scanning. Denna studie visade att de som hade mediterat i många år hade en tjockare hjärnbark på vissa ställen i hjärnan. Dessa ställen är förknippade med arbetsminnet, exekutiv kontroll och uppmärksamhet. Dessa delar av hjärnan har en tendens att minska när vi blir äldre, men inte i samma utsträckning hos de som mediterade. De som mediterade hade också en mindre aktiv amygdala, delen som är aktiv när ni är stressade och oroliga.
Bra studier kan upprepas och då med likvärdiga resultat. Meditationens effekt på hjärnan har visats i många olika studier.
Det är kanske dags att börja öva på att meditera.
Källa: https://www.svd.se/a/v5Pob5/meditation-kan-forbattra-kognitiva-funktioner-enligt-mr-studier