Går det att hålla uppe träningsmotivationen när livet förändras? När det inrutade schemat med träning efter jobbet på tisdagar och torsdagar plötsligt ändras för träningen är inställd på grund av corona. När du inte ens åker till arbetet utan sitter hemma och arbetar, hur går det då med träningen? Finns det någon motivation kvar till att gå ut själv och springa eller köra yoga på mattan i storarummet?
Karin Weman Josefsson är filosofie doktor i psykologi vid Högskolan i Halmstad och forskar i motivationspsykologi. Enligt Karin Weman Josefsson är det viktigt att ha tydliga mål och att se sig själv som en sportig person när motivationen sätts på prov. De personer som tränar för att umgås med kompisen samtidigt eller vill ha ”likes” i sociala medier har svårare att hålla ångan uppe. Det gäller att ha en bra planering (trots att den vanliga rutinen har gått förlorad) och var flexibel när gymmet är stängt. Karin Weman Josefsson jämför med elitidrottarna, vars tävlingar blir inställda (OS är inställt), men de flesta av dem har en stabil motivation att luta sig mot och fortsätter träna för att de sätter upp nya mål och är flexibla.
Karins tips för att öka motivationen att träna
Hitta din egen drivkraft
Var flexibel (ibland blir det inte som planerat, men även det lilla räknas)
Sänk dina förväntningar vad träningen ska ge (hälsoeffekt kommer snabbare än rutor på magen)
Var snäll mot dig själv (du kan hoppa över en träning ibland)
Allt är bättre än inget
Bra drivkrafter är den inre motivationen d.v.s. att träningen ska vara rolig, utmanande för dig själv och leda till att du utvecklas (når dina mål). Sämre drivkrafter är att du tränar för att din kompis vill ha sällskap eller att du jagar beröm från andra.
Karin Weman Josefsson har även tittat på hur man kan få stöd genom appar och andra digitala hjälpmedel för att öka sin motivation. Det finns massvis med digitala hjälpmedel men det gäller att vara källkritisk.
Karin Weman Josefsson uppmanar oss att se upp med alla självutnämnda träningsexperter på nätet. Kontrollera att instruktören på youtube-filmen som ska leda dig i t.e.x yoga eller styrketräning hemma har en utbildning. Titta igenom filmen och försök att fundera på om träningen är lämplig för dig och dina förutsättningar. Gör inte för komplicerade övningar framför allt om du inte gjort dessa tidigare. Ger instruktören tydliga instruktioner genom att visa korrekt och även verbal feedback så att du gör rätt även vad det gäller detaljer?
Var källkritisk när du väljer hemmaträning! Och motivera dig själv genom att sätta upp tydliga mål med din träning.
Källa:
https://www.idrottsforskning.se/sa-haller-du-traningsmotivationen-uppe-i-kristider/