POW (30:1) Covid 19 och psykisk ohälsa (theatlantic,.com, 7 juli, 2021)

Vi har under ett antal månader fått läsa att pandemin har lett till att antalet människor med psykisk ohälsa har ökat på grund av pandemin. Under våren 2020 publicerades artikel efter artikel som visade att vi var på väg mot en global kollaps för människors hälsa.

Tre välrenommerade professorer i psykologi (Lara Aknin, Jamil Zaki och Elizabeth Dunn) gjorde en meta-analys på ca 1000 studier, med 100 000 tals försökspersoner från mer än 100 länder. Studierna i meta-analysen mätte olika typer av psykisk ohälsa före och under pandemin med hjälp av enkäter och där en del av studierna gjorde uppföljningar.

Meta-analysen visade att i början av pandemin ökade den psykiska ohälsan, framför allt ångest, depression och stress. I både t.ex. USA och Norge ökade depression med 30% i mars och april 2020. I en studie från England med 50 000 försökspersoner ökade den kliniska stressen till 27% jämfört med 19 % innan pandemin.

Men meta-analysen visade även att under sommaren 2020 så minskade depression, ångest och stress till ungefär likvärdiga nivåer som innan pandemin. Många av studierna är dock gjorda i den mer välmående delen av världen.

För att analysera hur människor i fattigare länder mår tittade forskarna även på resultaten från en av världens största enkätundersökningar: ”The Gallup World Poll” I enkäten ombedes försökspersonerna att gradera sitt liv och hur tillfredsställda de är på en tiogradig skala. Studien genomförs i nästa alla världens länder år efter år. Forskarna kunde då jämföra svaren före och under pandemin. De fann ingen stor försämring av hur människor graderade sitt liv och sitt mående före och under pandemin.

I 21 länder har självmorden mellan april till juni 2020 inte ökat och i vissa av länderna t.ex. USA minskade självmorden.

Forskarna i studien menar att deras meta.analys visar hur ”resilient”, (ungefär motståndskraftiga) vi människor är när något negativt inträffar i våra liv. Vi har förmågan att ”bounce back” (ungefär slå tillbaka). Många psykologer menar att vi människor har ett psykologiskt immunsystem (d.v.s. kognitiva förmågor) att vända de mest negativa händelserna i våra liv till något positivt.

Pandemin har testat vårt psykologiska immunsystem och vi har visat att det är mer robust än vi trodde.

Källa: https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2021/07/covid-19-did-not-affect-mental-health-way-you-think/619354/?utm_source=feed&fbclid=IwAR1jJ4fj1uMHkkwDACx9e4uDz_FTy6l_q8PoMzfBYV2RmKCk4SxxyPXodFQ

 

POW (31:1) Anknytning, barndomen och senare tillit (forskning.se, 8 juli, 2021)

POW (29:1) Visste du detta om porr och ungdomar? (Sydsvenskan, 6 juli, 2021)