Tillhör du en av dem som är/var orolig för att vaccinera dig mot COVID-19? Risken att drabbas av biverkningar är nästan obefintlig. Du är nog inte orolig när du kör bil, men risken att vara med i en bilolycka är mycket högre än att drabbas av vaccinets biverkningar. Vad är det som blir så fel i vårt tänkande?
Vi vill gärna tro att vi är rationella tänkare och att vi fattar våra beslut utifrån logiska resonemang, men så är det oftast inte. Vår hjärna vill spara energi och därför tänker vi ibland lite för snabbt och utan att anstränga oss (system 1 eller Thinking fast). Det vore mycket bättre att stanna upp och tänka lite extra (använda system 2 eller Thinking slow).
Att använda system 1 leder till att vi gör tankefel - kognitiva fel (s.k. heuristics). Detta skriver nobelpristagaren Daniel Kahneman (psykolog och forskare) om i sin berömda bok ”Thinking fast and slow”. Många av studierna som han beskriver i sin bok genomförde han tillsammans med Amos Twersky (en annan känd psykolog och forskare)
Så varför gör vi då dessa tankefel?
Hjärnan har svårt att förstå vad som är extremt högt eller lågt. Vad innebär egentligen en risk på 0.00009%
Vi tror mer på det som är lättillgängligt. Media skriver mer om riskerna och då tror vi
Vi kommer mer ihåg om en person dog av vaccinet än om 1000-tals liv räddades på grund av vaccinet. Vi kommer alltså mer ihåg känslosamma historier än kall fakta (affect heuristic)
Genom att känna till hur vi tänker och fattar beslut utifrån system 1 och 2 och genom att känna till olika tankefel kan du kanske stanna upp tänka lite extra och tänka rätt och därmed fatta mer rationella beslut.
Är du lärare i psykologi?
I psykologi 1 ingår det kognitiva perspektivet. I läroboken ”Tankar, känslor och beteende- psykologi 1” tas system 1 och 2 upp.
I psykologi 2b kan ett område vara ekonomisk psykologi. I läroboken ”Tankar, känslor och beteende- psykologi 2a och 2b” tas tankefel upp.