Forskning har visat att en kort tids brist på sociala relationer kan få hjärnan att längta efter social interaktion. En lång tids brist på sociala relationer kan dessutom leda till att vi tappar ord och att hjärnans storlek minskar.
Forskaren Sara Bengtsson (kognitiv neurovetenskap vid University of East Anglia) säger att isoleringen på grund av COVID 19 kan leda till en ökad rädsla för att träffa folk vi inte känner och orsaken till detta är hur våra hjärnor fungerar.
Men som tur är visar forskningen att de skador som isoleringen gett upphov till kan repareras. En studie gjord i Skottland (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/acp.3821- ) har visat att när Skottlands restriktioner lättade förbättrades människornas uppmärksamhet, minne och förmåga att fatta beslut.
För många har COVID19 inneburit att man arbetat hemifrån. När smittspridningen minskar är det dags att gå tillbaka till arbetsplatsen igen. För många, även sociala personer kan det känns lite tufft. Orsaken kan bero på förändringar i vår hjärna. Om man scannar hjärnan hos personer som levt länge i isolering ser man en skillnad i en del av hjärnan som heter striatum. Striatum fungerar som hjärnans sambandscentral för all sensorisk information.
Vad som händer med våra tankar, känslor och beteenden är att isoleringen gör att striatum aktiveras mer av de när och kära du har kontakt med under isoleringen. Medan intryck från andra blir mer sällsynta och då mer negativa. När vi då går tillbaka till arbetsplatsen blir vi tröttare (fler och nya intryck) och vi blir mer konflikt belägna.
Det som är positivt är att stratium snabbt återhämtar sig och att vi kommer tillbaka till den sociala kapaciteten vi hade innan hemarbetet. Men vi måste vara lyhörda för vår sociala trötthet och de egna känslorna så att de negativa första känslorna inte blir till en negativ spiral. En strategi är att när vi känner ”rädsla” inför sociala möten eller det blir en konflikt så ska man skifta fokus till något positivt.
Så ta det lugnt när du återgår till arbetsplatsen efter distansarbete och lyssna på dina känslor.
Källa: https://www.svd.se/isoleringen-har-gett-oss-en-social-formsvacka