När vi människor blir äldre prioriterar vi våra goda relationer, vilket är bra för vårt välbefinnande och vår hälsa. Nu visar det säg i en omfattande studie att schimpanser gör det-samma.
Ett antal forskare från en rad universitet i USA leder en stor studie på schimpanser som lever i en nationalpark i Uganda. Forskarna har följt schimpanserna i flera årtionden. Man har samlat in massvis med data och har med hjälp av denna data fått stöd för den ”socio-emotionella selektionsteori”.
Den socio.emotionella selektionsteorin går ut på att vi människor (och schimpanser) skiftar vårt sociala fokus när vi blir äldre. När vi är unga går vårt sociala beteende ut på att skapa nya (och många) vänner. När vi blir äldre går vårt sociala beteende ut på att behålla ett mindre antal nära vänner. Vi gör detta för att vi inser att vi har mindre och mindre tid kvar att leva och då kommer vi att prioritera vår tid, vilket gör att vårdar ett fåtal goda relationer.
Alexandra Rosati (professor i psykologi och antropologi), som är huvudförfattare till studien på schimpanserna i Uganda, upptäckte att unga vuxna schimpanser har många ensidiga relationer där det sociala utbytet inte handlar om att ge och ta på lika villkor. De äldre schimpanserna hade ömsesidiga och rättvisa relationer, där det var en jämn fördelning av att ge och ta.
Äldre schimpanshanar var mer ensamma än de yngre hanarna och honorna (oavsett yngre/äldre). När de var sociala var det med viktiga nära, sociala relationer. Hanarna visade under sin livstid att de gick från att vara sociala på ett mer “motståndarmässigt” (antagonistiskt – aggressivt) sätt till ett mer positivt och nära sätt.
Studien visade att schimpanser delar detta sätta att förändra sina sociala relationer över tid. Trots att de kanske inte har samma kognitiva förmåga att förstå tidsperspektiv (att deras tid börjar lida mot sitt slut när de blir äldre) och att de kommer att dö.
En förklaring kan då vara att denna förändring av sociala relationer är nedärvd och därmed går att förklara utifrån evolutionspsykologin. Vi människor har kanske visa nedärvda beteenden som finns kvar för att de ökade/ökar våra möjligheter att överleva. När vi blir äldre är vi nämligen inte längre lika starka och de mer ensidiga, ojämlika, och ”aggressiva” relationerna från ungdomen kan då vara dåliga/farliga för oss. Det gynnar vår överlevnad (välbefinnande) på äldre dar att ha förre och mer djupa relationer som bygger på ömsesidighet.
Studien kan alltså förklara ungdomar och vuxnas skillnad i socialt beteende ur ett evolutionspsykologiskt perspektiv.
Källa:
Studiens abstrakt:
https://science.sciencemag.org/content/370/6515/473
Är du lärare i psykologi:
Studien kan användas i Psykologi 1 – det biologiska perspektivet för att förklara evolutionspsykologi (se läroboken ”Tankar, känslor och beteende, psykologi 1)
Studien kan också användas i Psykologi 2a – utvecklingspsykologi med fokus på social utveckling (se läroboken ”Tankar, känslor och beteende, psykologi 2a)