Under sommaren har vi fått veta via media att systembolagets alkoholförsäljning har ökat. Enligt systembolagets kvartalsrapport (från april) ökade försäljningen med 9%. Vilket kan bero på de stängda gränserna och att restaurangbesöken blivit färre (eller att social distansering, hemarbete lett till en ökad konsumtion). En konsekvens av Corona pandemin alltså.
Systembolaget vd Magdalena Gerger säger att svenskarnas beteende ändrats. Vi köper mer alkohol vid färre tillfällen. Dessutom handlar vi mer på dagtid och mitt i veckan. Ett annat mått på att konsumtionen ökat är att samtalen till alkohollinjen ökat. De samtalen som ökat mest är anhöriga som ringer och är oroliga för någon näras konsumtion. Även oro över anhöriga som dricker för mycket eller är i risk för att öka sitt drickande, men som man p.g.a. Corona inte kan besöka och ha ”koll” på.
Systembolagets vd menar att den ökade försäljningen inte behöver betyda att vi dricker mer nu än tidigare. I en SIFO-undersökning (beställd av systembolaget) säger 83% att de inte dricker mer, 9 % dricker mindre och endast 6% uppger att de dricker mer nu än före Corona pandemin.
Väldigt lägligt så publicerades det en studie kring alkoholkonsumtion i somras baserat på systembolagets försäljning. Professor Thor Norström och forskaren Jonas Landberg (Stockholms universitet) har studerat hur förändringar i alkoholkonsumtion påverkar den alkoholrelaterade dödligheten utifrån vilken utbildning man har.
Forskarna använde systembolagets försäljningssiffror mellan 1991 och 2017. Försäljningen mättes varje kvartal. Försäljningen pendlade mellan 6,3–7,1 liter ren alkohol per invånare över 15 år och år.
Försäljningen jämfördes med två olika typer av dödsfall:
Alkoholrelaterade dödsfall t.ex. alkoholförgiftning (direkt påverkan) eller leversjukdomar (indirekt påverkan)
Våldsamma dödsfall t.ex. olyckor, dödsfall eller självmord
Utbildningsnivån delades in i tre grupper
Lägre (9 års utbildning eller mindre)
Medel (10–12 års utbildning)
Högre (13 års utbildning eller längre)
När alkoholkonsumtionen ökar i Sverige så dör fler lågutbildade människor alkoholrelaterade sjukdomar. Det fanns ett klart samband mellan alkoholkonsumtion och utbildningsnivå. Påverkan var nästan tio gånger mer på låg utbildade jämfört med de högutbildade. Ju lägre utbildning desto större påverkan.
Vad är då förklaringen? Det skulle ju kunna vara att det är människor med lägre utbildning som i högre utsträckning bidar till den ökade alkoholkonsumtionen. Men så var inte fallet för i en uppföljande studie fann man att alkoholkonsumtionen ökade ungefär lika mycket i alla tre grupperna.
En annan förklaring kan då vara att lågutbildade har fler riskfaktorer i sina liv och att den ökade konsumtionen av alkohol då påverkar mer. En sådan riskfaktor kan vara att lågutbildade röker mer och att en ökad alkoholkonsumtion då blir en ännu större hälsorisk.
Källor:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenskar-koper-mer-alkohol-under-coronakrisen
Studien (fullständig) på engelska:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/dar.13114