Nu har vi tvingats leva med COVID-19 i sju månader. Det vi vet är att de som dött i stor utsträckning är äldre och medelålders (oftast i en utsatt socio-ekonomisk grupp) med underliggande sjukdomar.
Ett antal experter skrev följande i Läkartidningen: Självklart måste vi göra allt för att skydda de utsatta grupperna under pandemin. Men vi måste också vara medvetna om att åtgärderna kan påverka folkhälsan negativt för alla. Social distansering ökar ensamheten, hemarbete ökar stillasittandet, arbetslöshet och ekonomiska problem kan leda till psykisk ohälsa och problem med sömnen. Risken är nu stor för en ökad både fysisk och psykisk ohälsa hos vår befolkning.
Fysisk aktivitet är en av de bästa förebyggande åtgärderna mot dessa risker. Under våren såg vi många tecken på att många investerade i sin hälsa. Fler och fler var ute i skog och mark och promenerade eller sprang. Många började också träna framför TVn eller med hjälp av olika appar.
Men vi vet att de grupper som behöver röra på sig mest är också de som rör sig minst. Det måste finnas många olika alternativ för dessa grupper som är lättillgängliga och kostnadsfria.
Under hösten kommer WHO med nya rekommendationer, vi ska vara aktiva i vår vardag, minska stillasittandet och vi ska träna på måttlig nivå i 2,5 till 5 timmar/vecka.
Experterna föreslår till Folkhälsomyndigheten att de kompletterar sitt budskap:
“Stanna hemma vid symtom, håll avstånd och tvätta händerna”
med:
“Rör dig mer, sitt mindre och var fysiskt aktiv minst en halvtimme varje dag”.
Källa: