HOW (8:1) Ska du springa Marathon i år? (artikel i Svenska Dagbladet 22 februari, 2021)

När man springer ett lopp är det lätt att ryckas med av alla andra i loppet och av sitt eget rus (endorfinerna i kroppen). Man springer då för fort och kommer att göra en sämre tid/prestation än om man springer långsamt.

Forskningen visar att det är bättre att hålla en jämn låg fart i hela loppet än att ryckas med och springa fort i början för att då bli helt slut och tvingas springa långsammare på slutet av loppet. En studie gjord av skosajten Run (analyserade 2,3 miljoner lopp mellan 2009 och 2019) visade att de flesta springer fortare i början av loppet och slår av på takten på slutet.

Detta går att förklara fysiologiskt. När du springer fort i början blir musklerna trötta (de får inte tillräckligt med syre) och du tvingas springa långsammare på slutet. Kvinnor verkar vara bättre på att hålla jämn hastighet, d.v.s. springa långsammare i början och inte slå av på takten på slutet. Vilket män tenderar att göra i högre utsträckning.

Ett råd är att springa/cykla/åka skidor (eller vad det nu är för lopp du ska delta i) så långsamt i början att du skäms, då kommer du att orka hålla jämn fart hela loppet eller t.o.m. öka på slutet. Vilket kommer att leda till ett bättre resultat enligt all statistik.

Källa

https://www.svd.se/analys-av-23-miljoner-maraton-9-av-10-gor-fel

 

HOW (9:1). Undvik snabba kolhydrater (artikel från Göteborgs universitet och forskning.se 1 mars, 2021)

HOW (7:1) Self compassion – var snäll mot dig själv.