I en ny stor studie med bl. a. svenska försökspersoner gjord av Annika Rosengren m.fl. (professor i medicin vid Göteborgs universitet) kan snabba kolhydrater leda till hjärt- och kärlsjukdomar i lika hög utsträckning (eller kanske t.o.m. i högre) än många typer av fett.
Studien gjordes på 137 851 personer, från 27 olika länder på fem olika kontinenter. Deltagarna var mellan 35 och 70 år. Dessa följdes under 9,5 år. Resultatet visade att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökade om man åt en kost med som låg högt på GI-skalan.
GI (glykemiskt index) mäter hur snabbt och länge blodsockret påverkas av ett visst livsmedel. Högt GI (vitt bröd, godis och läsk) gör att blodsockret stiger snabbt och man behöver äta ofta. Lågt GI leder till en jämnare blodsockernivå, som i sin tur leder till hälsosammare blodfettsnivåer och fettomsättning.
Kolhydrater med högt fiberinnehåll (bönor) och fullkornsprodukter är bra för oss. Kolhydrater med lågt GI (frukt och grönsaker) är också bra för oss. Det är kolhydrater med högt GI som vi ska avstå.
Källa:
https://www.forskning.se/2021/03/01/snabba-kolhydrater-leder-till-sjukdom-och-for-tidig-dod/