POW (2:2) Ungdomars hälsa (artikel skriven av en amerikansk epidemiolog och en psykolog, 8 januari, 2022)

I oktober 2021 slog två amerikanska forskningsenheter larm att ungdomars ohälsa var en nationell nödsituation. Före pandemin led ca 20 % av ungdomar

I USA av psykisk ohälsa. Mellan 2010 och 2018 ökande antal självmord bland unga och självmord var de andra största dödsorsaken bland unga.

Så kom pandemin. I början (april 2020) ökade antalet besök på akuten för all ohälsa. Självmordstankar- och beteende ökande med ca 70% för ungdomar 13-17 år i jämförelse med året innan.

I slutet på 2020 gjordes en stor enkätundersökning i USA och 1 av 3 familjer rapporterade att deras barns ohälsa hade ökat under pandemin. 23 % av ungdomarna kände sig ensamma, 22 % upplevde ångest och 20 % hade svårt att koncentrera sig.

I augusti 2021 (när pandemin pågått ett tag) publicerade JAMA en sammanställning (meta-analys) av 29 studier med över 80 000 ungdomar från hela världen som försökspersoner. I sammanställningen framkom det att 25 % var deprimerade, 20 % upplevde ångest (dubbelt så höga siffror som före pandemin). Den psykiska ohälsan var högre nu än i början på pandemin speciellt bland äldre ungdomar och flickor. Siffrorna för ångest var högst i Europa (34%).

I augusti – september 2021 gjordes en undersökning av Harvard universitetet. 36 % av föräldrarna i studien rapporterade att 36% av deras barn led av stress, ångest, depression och sömnproblem.

Följande råd ges till föräldrar:

  1. Bibehåll familjens och barnens dagliga rutiner i så stor utsträckning som möjligt.

  2. Prata med barnen och ta deras upplevelser och känslor på allvar.

  3. Sök hjälp hos professionella tidigt.

  4. Förhindra möjligheter till självmordsförsök (mediciner ska förvaras säkert)

Källa:

https://yourlocalepidemiologist.substack.com/p/our-youth-are-struggling-with-mental?fbclid=IwAR0JmuLAOJqhwjHyMx3nqz2DNolHIXwadjB9Jye9igatLHDoj43hW02y0ds

Siffrorna kom mestadels från USA, men här finns länk till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor rapport från 2021:

https://www.mucf.se/publikationer/goda-levnadsvillkor-manga-men-inte-alla

länkar och filmer:

https://www.mucf.se/uppdrag/ungas-psykiska-halsa-och-ohalsa

Artikel från Expressen:

https://www.expressen.se/nyheter/okad-mental-ohalsa--bland-unga-stor-tragik/

Svenska läkarsällskapet:

https://janusinfo.se/nyheter/nyheter/2021/psykiskhalsahosungamerfysiskaktivitetochmindreskarmtidrekommenderas.5.1b84bd1d179e56349d091f6a.html

Svenska läkarsällskapet tips till föräldrar och ungdomar:

1.   ”Regelbunden strukturerad fysisk aktivitet.

2.   Balans mellan tid som ägnas åt digitala medier och hälsofrämjande aktiviteter.

3.   Livskunskapsprogram som hjälp till ungdomar att stärka självkänslan, hantera stress och skapa positiva förändringar.

4.   Främja psykisk hälsa i skolmiljön genom att anpassa kunskaps- och betygskrav till ungas utveckling och förutsättningar.

5.   Tidig upptäckt och stöd till unga med ökad risk för sämre psykisk hälsa.” (Källa se ovan länk)

Är du lärare i psykologi?

Enligt ämnesplanen ska vi undervisa och psykisk hälsa och ohälsa. Texten ger mycket underlag för diskussion och dessutom bra tips till våra elever.

POW (3:2) Kan man få hjälp vid svår sorg? (19 januari, 2022, Psykologtidningen.se)

POW (1:2) Nyårslöfte – jag vill vara mer förnuftig (bbc.com, 1 januari 2022)