POW (23) ”Vad gör CORONA stress med din hjärna?” (Artikel i ScienceNews, 24 maj, 2020)

Har du svårt att fokusera? Kan du inte tänka två tankar samtidigt längre? Forskare är inte förvånade för det är just det som händer med vår hjärna när vi är stressade och CORONA pandemin gör oss stressade.

Forskare har insett att den stress många upplever nu på grund av CORONA är ett ypperligt tillfälle att studera stress i realtid. CORONA har lett till olika typer av hälso -, ekonomiska- och sociala stressorer. Dessutom vet vi inte när stressfaktorerna kommer att upphöra.

Stress som just nu är en följd av CORONA pandemin påverkar troligtvis den främre delen av vår frontallob. Denna del är aktiv när vi tänker abstrakt, är uppmärksamma, planerar, fokuserar, hanterar information och försöker vara tålmodiga. Så det är inte så underligt om du har svårt för att planera, fokusera och tänka för tillfället. Forskarna tror dessutom att det inte behövs ett så stort stresspåslag för att dessa kognitiva processer ska försämras som en följd av att hjärnan påverkas.

Ett antal studier har visat på dessa samband mellan olika stressorer, kognitiva processer och hjärnan.

I en studie från 2009 studerade forskarna 20 läkarstudenter som var stressade på grund av sina examensprov. De lyckades inte så bra på olika typer av uppmärksamhetstester. Deras hjärnor scannades i en fMRI-scan, som visade att förbindelserna mellan olika neuroner i den främre delen av frontalloben var påverkade https://www.pnas.org/content/106/3/912.long

I en annan studie (2020) gav man 38 försökspersoner en elektisk stöt för att stressa dem. Innan den elektiska stöten hade de fått lära sig en rutt i en virtuell stad och var olika föremål fanns i staden. De som blev utsatta för den elektiska stöten (stressade) kunde inte planera den kortaste vägen för att hitta föremålen, vilket de försökspersoner som inte blivit stressade (alltså inte fick en elektisk stöt) kunde i större utsträckning. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960982220303420?dgcid=rss_sd_all

Stress har visat sig krympa våra nervceller och förstöra förbindelser mellan cellerna. Det har visat sig i studier med både djur och människor att främre frontalloben är mycket utsatt för stress. Men mycket av forskningen har skett på ett konstruerat sätt. Men nu kan CORONA epidemins stress ge forskarna möjlighet att studera stress utifrån ett verkligt scenario.

En forskare som studerat verklig stress och dess påverkan på hjärnan är Elisabeth Phelps. Hon har gjort studier på amerikaner som befann sig på Manhattan och upplevde 9/11 attacken. (http://www.youtube.com/watch?v=YM4KIw_2YPw) Nu har hon inlett studier kring stress på grund av CORONA pandemin och dess påverkan på kognitiva processer såsom beslutfattande, förmågan att ta emot feedback och minnet.

Andra studier (redan i maj månad fanns 294 forskningsprojekt igång kring stress och CORONA) har inletts för att studera hur t.ex. minnen kring CORONA pandemin kommer att förändras över tid, och hur stressen som följd av CORONA påverkar copingstrategier.

Hur ska vi då hantera stressen? Vad kan vi göra för att hjärnan ska påverkas så lite som möjligt? Topp-tre på självhjälpslistan är:

  • Ät hälsosamt

  • Träna fysiskt

  • Sov ordentligt.

 Andra råd är (dock med distansering):

  • Vårda sociala relationer

  • Gör något roligt.

Något annat som verkar vara avgörande för att hantera stressen är hur man ser på utmaningar. Om man tror att stress och kriser kan leda till något gott kan man också hantera stressen bättre. Alia Crum (forskare vid Stanford universitet) har utvecklat ett program (i tre steg) för att förändra synen på stress:

  1. Erkänn att du är stressad

  2. Identifiera vilka situationer (oftast de du värdesätter) som gör dig stressad

  3. Fundera på hur du kan använda stressen till din fördel. (Här finner du Alia Crums stressverktyg – ett antal youtubefilmer på engelska http://www.youtube.com/watch?v=YM4KIw_2YPw)

 Utöver de redan nämnda strategierna för att hantera stressen (oro) kring pandemin är enligt Giorgio Grossi (forskningsansvarig på stressmottagningen i Stockholm) att:

  • Släppa och acceptera (du kan inte direkt påverka pandemin)

  • Blir det för mycket, stäng av notiser i mobilen, ta paus från nyheterna och sociala medier.

Källa: https://www.sciencenews.org/article/coronavirus-covid19-stress-brain?utm_source=email&utm_medium=email&utm_campaign=latest-newsletter-v2&utm_source=Latest_Headlines&utm_medium=email&utm_campaign=Latest_Headlines

Vill du veta mer:

https://stressmottagningen.se/

Film med tips hur du ska hantera stress och oro (7 minuter) https://stressmottagningen.se/nyheter/hantera-stress-och-oro-i-coronatider/

Lyssna på en podd med Giorgio Grossi (1 timme och 22 minuter) https://www.podbean.com/media/share/pb-s2rsp-daa744?utm_campaign=w_share_ep&utm_medium=dlink&utm_source=w_share

Är du lärare:

Sammanfattningen är ett bra exempel på hur sociala, kognitiva och biologiska faktorer bidrar till:

”… de olika psykologiska perspektivens förklaringsvärde och… resonemang om deras betydelse för helhetssynen på människan.”

POW (24) Hjärnan, scanning och slutet på de tre klassiska motsatserna, kropp och själ, förnuft och känsla, arv och miljö. (artiklar den 4 och 5 juni 2020)

POW (22) Lycka (inspiration, artikel i Psychology today Nov, 2019)