POW (25:1) Psykoterapi - KBT eller psykodynamisk vilken är bäst? (Svenska Dagbladet, 28 maj, 2021)

I en svensk studie där forskarna gav patienter med panikattacker två sorters terapi (KBT och psykodynamisk terapi) blev 70 % märkbart bättre och hela 45 % hade i princip inga symtom alls två år efter behandlingen.

Studien är den största långtidsstudien som gjorts i Sverige på terapier för panikattacker. Studien är unik eftersom det var en långtidsstudie, men även att den jämförde två olika former av terapier där hälften av patienterna slumpades till en studie och hälften fick välja vilken terapi de ville ha.

Studiens syfte var att se om patienternas egna val av terapi påverkade behandlingsresultatet.
Försökspersonerna var 221 till antalet och de led av långvarigt paniksyndrom (median sex år). Patienterna fanns inom primärvården eller psykiatriska mottagningar i Skåne, Blekinge, Dalarna och Jönköpings län. Studien genomfördes som ett experiment där den oberoende variabeln var ifall patienterna fick (PCT = Panic Control treatment, en form av KBT) eller (PFPP = Panic Focuserad Psychodynamic Psychotherapy).

Den procedur som följdes var en så kallad randomiserad kontrollerad studie där hälften av patienterna lottades till PCT eller PFPP. Den andra hälften fick välja om de ville ha PCT eller PFPP. Patienterna genomgick 12 veckors behandling. I båda terapierna pratar man om vad som händer och hur det känns vid en panikattack. PFPP är mer reflekterande och undersökande och har en mer flexibel och lös struktur. Medan PCT ger exponeringsövningar som läxa, går igenom utbildningsmaterial och ger mer direktiv. Det var sammanlagt 45 terapeuter (20 gav PCT och 25 gav PFPP). Patienterna följdes sedan upp efter sex månader, ett år och sedan efter två år.

Resultatet visade att efter två år mådde hela 70 % bättre och 45 % hade inga eller minimala symtom. Det fanns en tendens att de som valde PFPP mådde bättre än de som blev slumpande till terapin. För PCT var det tvärtom. De som slumpades till PCT mådde något bättre. Skillnaderna var dock inte stora och detta samband ska forskarna Thomas Nilsson och Martin Svensson titta mer på framöver.

Källa: https://www.svd.se/effekten-av-psykoterapin-overraskade-forskarna

Originalstudie: https://www.karger.com/Article/FullText/511469

Är du lärare i psykologi?

I psykologi 2a ingår ”Klinisk psykologi”. I det centrala innehållet står det att eleverna ska läsa om ” …psykisk ohälsa och olika psykologiska behandlingsalternativ”. Kunskapskravet för A säger att: ”Eleven ger också exempel på flera psykologiska behandlingsalternativ samt redogör utförligt och nyanserat för grundtankarna bakom detta.

Studie kan används inom ramen för detta.

 

POW (26:1) Bättre beslut vid lite ”jävlar anamma” Neuroscience New.com 18 juni, 2021)

POW (24:1)Sociala problem skapar smärta långt senare (24:1) (The British Psychological Society, 27 maj, 2021)