POW (3) ”Vetenskap kring känslan avsky” (artikel i The Economist 11/1 2020)

I den internationella tidningen ”The Economist” står det att läsa att det har varit en utställning kring känslan avsky i Malmö. Om man besökte utställningen fick man ta del av olika maträtter från världens alla hörn (som vi svenskar kan tycka är avskyvärda – äckliga) Bland annat fick besökarna:

·      Ta på en penis från en död tjur

·      Dricka en klunk med sprit som det ligger en död mus i

Det sägs att en journalist från Belgien kräktes 10 gånger under utställningen.

Frågan är om känslan avsky-äckel är medfödd eller något vi lär oss när vi växer upp. Kineser tycker inte det är äckligt att äta ris med hundpenis, Masai-folket dricker mjölk med djurblod i och vi svenskar äter lutfisk. Så känslan avsky-äckel är kanske något vi lär oss genom den kultur vi växer upp i.

Men samtidigt tror forskarna att avsky-äckel är en medfödd överlevnadskänsla, som får oss att skydda oss själva så att vi själva och våra avkommer (nuvarande eller kommande) kan överleva. Vi äter inte mat som luktar äcklig för då kan vi bli sjuka, vi undviker platser och föremål som luktar och vi väljer inte en partner om personens lukt inte tilltalar oss.

För dig som vill veta mer

https://youtu.be/MLAa_alX3X4

https://youtu.be/-hr58Yu0yDs

För dig som är lärare

Se ovan youtube clip med eleverna och fördjupa er i:

Emotionspsykologi och kulturpsykologi (nya områden i den digitala versionen av ”Tankar, känslor och beteenden psykologi 2a och 2b” publiceras under våren 2020.

 

 

POW (4) ”Marshmallow testet – ny tappning”

POW (2) ”Psykiatrikern bakom bänkterapi” (Svenska Dagbladet 6/1 2020).