POW (40:1) Positiva förväntningar viktig vid medicinering (Translational Psychiatry, 4 november, 2021)

Forskare vid Uppsala universitet genomförde ett experiment för att studera i vilken utsträckning som patients inställning av medicin vid social ångest påverkar resultatet.

Försökspersonerna (27 stycken, varav 17 män och 10 kvinnor) med SAD (Social Anxiety Disorder) delades in i två grupper.

Procedur: Båda grupperna fick samma medicin Selectiv Serotonin Reuptake Inhibitor (SSRI) i nio veckor. En grupp fick veta att de skulle få en verksam medicin (SSRI). Deras förväntningar blev då positiva. Den andra gruppen fick höra en ”historia” kring medicineringen som skapade lägre förväntningar på dess effekt. Dessa förväntningar mättes genom att mäta dopminhalten (dopamin är ett ”må-bra” och belöningshormon) i hjärnan.

Resultatet visade att de som fick positiva förväntningar påverkade dopaminet som i sin tur gjorde att medicinen SSRI fick en bättre effekt (fyra gånger bättre) för att minska SAD. Tomas Furmark, som ledde studien.

Med hjälp av scanning av hjärnan kunde forskarna se att effekten av SSRI var likvärdig för de båda grupperna så skillnaden i effekten för att bli bättre fanns i de olika nivåerna av dopamin.

Forskarna (Olof Hjort m.fl.) menar därför att relationen mellan läkare och patient är viktig och att läkarna skapar positiva förväntningar vad medicineringen av SSRI kan ge för att bota SAD.

Källor - Originalstudie: https://www.nature.com/articles/s41398-021-01682-3

Är du lärare i psykologi?

I psykologi 2a ska eleverna läsa om olika behandlingar vid psykisk ohälsa (Klinsk psykologi). Denna studie kan skapa en god diskussion hur medicinering och kemiska substanser i hjärnan kan ha goda effekter, men att sociala (relation med läkare) och kognitiva (förväntningar) samspelar.

POW (41:1) Träning och ångest (ScienceDirect.com 9 november, 2021)

POW (39:1) Extroverta, introverta och distansarbete (Svenska Dagbladet, 18 september, 2021)