Svenskar äter mest ultraprocessad* mat i hela Europa (kvinnor mer än män).
Forskare i Belgien har kartlagt hur mycket människor i de 21 EU länderna konsumerar ultraprocessad mat. Intaget varierar mellan 14–44% av det totala energiintaget. Minst äts i Italien och som sagt mest i Sverige.
En orsak enligt studien är att billig, högprocessad färdigmat slagit igenom mer i Sverige än i andra länder. De vanligaste källorna av processad mat är färdigmat och därefter följer konditorivaror, margarin och korvar, som dominerar i övriga länder.
Studien visar på ett tydligt samband mellan hög konsumtion av ultraprocessad mat och högt intag av socker. Studien kunde däremot inte förklara skillnader i fetma och övervikt mellan länder med hjälp av enbart intaget av ultraprocessad mat. Andelen med övervikt har ökat i hela världen de senaste decennierna – vilket i flera studier kopplats till ultraprocessad mat. Andelen med övervikt i Sverige anses vara 52 procent.
Definition:
*Ultraprocessad mat är produkter som skapas genom olika industriella processer där det används ingredienser och tillsatser som inte brukar finnas hemma i köket.
Källa: FN:s jordbruksorganisation FAO
Källa: https://www.svd.se/pizza-och-korv--svenskar-ater-mest-skrapmat-i-eu