HOW (50:1) Bok: ”Maten är min medicin” – Ayurveda i ditt kök” ((2012, Norstedts) av Janesh Vaidya mfl

Jag köpte boken för att få inspiration och utöka mina vegetariska rätter.

Boken inleds med att förklara Ayurveda. Den äldsta hälsovetenskapen som finns. Ayurveda kommer från den indiska traditionen. Traditionellt delas människans tillvaro in i fyra årstider En tilltalande indelning:

Våren – barndomen – framtill det att du är 30 år (jmf gärna nutida forskning när hjärnan är fullt utvecklad).

Sommaren – 30–60 år – livets ungdomsperiod

Hösten – 60–90 år - som är medelåldern

Vintern – ålderdomen

Idag lever vi för snabbt och ohälsosamt, vilket medför att vi kommer in i de olika perioderna för tidigt och kanske aldrig får uppleva den sanna ålderdomen.

Ett sätt att leva mer hälsosamt är att äta utifrån den kroppstyp man är. Det finns tre kroppstyper Kapha, pitta och vata. Boken fortsätter sedan med att beskriva dessa kroppstyper, hur de är när de är i obalans och balans. För att sedan koppla ihop att balans kan uppnås genom att äta rätt sorts mat.

Boken är ger sedan ett antal recept på smothies, pajer, curryrätter, sallader, soppor, rawfood, biffar, efterrätter, mellanmål, varma drycker och kryddmixer. Mycket goda recept.

HOW (51:1) Bok: ”Happy food – hur mat och lycka hänger ihop” (2017, Bookmark) av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart

HOW (49: 1) Bok: ” The complete guide to yinyoga” ( 2020) av Bernice Clark