Forskaren Jari Kuosmanen (tidigare professor vid Göteborgs universitet) har studerat manlighet och maskulinitet i över trettio år. Den senaste tiden har han studerat män i gängkriminalitet.
De som ansluter sig till kriminella gäng är oftast killar som tidigt hamnar utanför p.g.a. familje- och skolförhållanden. De uppfattar gängen som sin nya familj. Där skapar de kompensatoriska manliga strategier för att uppnå visa positioner. De vill ha makt och status, vilket skapas genom att vara hård och använda våld. Inom forskningen används begreppen”hypermaskulinitet”, ”machismo”, ”protestmaskulinitet.
Jari Kuosmanen har skrivit boken Bland bröder och fiender (tillsammans med Torbjörn Forkby och Henrik Ornlind, 2020). I boken redovisar Jari Kuosmanen en studie där han intervjuat 20 män som har velat lämna sin kriminella bana och gängen. Han har även intervjuat 40 personer som arbetar i myndigheter och frivilligorganisationer med dessa män (försökspersonerna)
Via intervjuerna kom han fram till två ideal:
broderskap och lojalitet inom gänget
den hårdare, auktoritära manligheten – som kan leda till att gängets medlemmar blir varandras fiender.
Andra resultat som visats via intervjuerna är att två typer av manlighet uppskattas:
”ledaren”, han som kan hålla ihop en grupp
”soldaten”, att ha skjutit ihjäl någon gör att man stiger på farlighetsskalan och närmar sig de mest åtråvärda manliga positionerna i gänget
En annan forskare inom området är Anna Hedlund (forskare i socialantropologi vid Lunds universitet). Hon har publicerat en studie med djupintervjuer med sex personer i Malmö som befinner sig i en kriminell miljö (försökspersonerna) Även om syftet inte var att studera maskulinitet så blev det centralt i alla intervjuer.
Det handlade bland annat om föreställningar om att mäns maskulinitet är kopplat till vapen, spänning och våld. Att ha attityd och skaffa sig ett våldskapital var viktigt. De pratade inte med varandra i gänget om känslor, ångest eller att må dåligt. De var enligt Anna Hedlund avstängda känslomässigt.
Anna Hedlund har även intervjuat yngre killar som var på väg in i kriminella gäng. Många av dessa höll på med musik. De romantiserade väld och vapen.
I alla intervjuer kom det även fram att heder var viktigt.
Är du lärare i psykologi?
I boken “Tankar, känslor och beteende, psykologi 1” finns ett tema “Aggression”, studien lämpar sig inom ramen för detta tema